می دانیم که ورزش برای بدن بسیار مفید است چرا که قلب را تنظیم میکند و ماهیچه ها و استخوان ها را تقویت می کند.
ورزش با سلامت روان نیز ارتباط دارد، زیرا تحرک بدنی باعث ترشح اندورفین، مواد شیمیایی خوب و مفید برای ذهن و عملکرد حافظه شده و می تواند افسردگی و اضطراب را کاهش دهد.
بنابراین، تمرینات ورزشی می توانند تاثیرات فراوانی بر بدن شما داشته باشند. اما در این مقاله، یک دلیل دیگر برای انجام تمرینات ورزشی به شما معرفی میکنیم:
تحقیقات جدید نشان میدهند که ورزش می تواند از حافظه شما هنگام سالمندی محافظت کند، فرآیند زوال عقل را کند کرده و مهارتهای تفکر و تعقل را تقویت کند.
شواهد
مطالعه اخیری که در آمریکا انجام شده و در مجله آلزایمر منتشر شده است، ارتباط بین ورزش و عملکرد شناختی در افراد مسن را مورد بررسی قرار داده است. در یک دوره 1 ساله، محققان 70 شرکتکننده را که اختلال خفیف شناختی داشتند، مورد بررسی قرار دادند و آنها را به دو گروه تقسیم کردند.
اعضای یک گروه 30 تا 40 دقیقه ورزش هوازی را 3 تا 5 بار در هفته انجام دادند، در حالی که گروه کنترل در همان مدت زمان یک برنامه ورزشی کششی انجام دادند.
بعد از 12 ماه، مردان و زنانی که ورزش میکردند از آمادگی قلبی عروقی بهتری برخوردار بودند، که تعجبی ندارند که این گونه باشند. اما علاوه بر آمادگی قلبی عروقی، عملکرد حافظه این افراد بهتر بوده و سیستم جریان خون در مغزشان نیز بهتر بود.
“این تحقیق بخشی از مجموعه شواهد رو به رشد در مورد ارتباط ورزش و سلامت مغز است. ما برای اولین بار در یک تحقیق تصادفی بر روی این افراد مسن نشان دادیم که ورزش خون بیشتری به مغز می رساند.”
مطالعات قبلی نشان داده بود که جریان خون کمتر از متوسط در مغز با کاهش حافظه و زوال عقل ارتباط دارد. همچنین، برخی مطالعات ورزش های مرتبط با سلامت مغز را مورد بررسی قرار دادهاند، اما تشخیص دقیق اینکه ورزش چگونه بر عملکرد مغز و حافظه تأثیر میگذارد دشوار است. دلیل این امر ممکن است جریان خون باشد.
خوشبختانه، لازم نیست عضو کلاس اسپینینگ (تمرین سنگین چرخ زدن) شوید یا برنامه های ورزشی با شدت بالا را شروع کنید تا از مزایای ورزش های هوازی بر مغزتان برخوردار شوید.
پیاده روی به تنهایی می تواند موجب افزایش جریان خون در مغزتان شود. محققان 160 فرد مسن را که در معرض خطر زوال شناختی بودند طی یک دوره شش ماهه مورد بررسی قرار دادند. عملکرد اجرایی در کسانی که به مدت حداقل 30 دقیقه و سه بار در هفته پیادهروی میکردند، بهبود یافت.
و بر اساس گزارش دانشکده پزشکی هاروارد، تاثیر تمرینات ورزشی که مغز را تقویت میکنند فراتر از افزایش جریان خون است. همچنین، ورزش میتواند به طور غیرمستقیم حافظه را تقویت کند، زیرا پس از ورزش، کیفیت خواب افراد بهتر میشود، خلق و خوی آنها بهتر شده و استرس و اضطراب در آنها کاهش مییابد- که وجود هر یک از این موارد باعث اختلال شناختی میشود یا به ایجاد آن کمک میکند.
نکته پایانی
با اینکه افراد با یکدیگر تفاوت دارند، ورزش برای بدن و مغز همه افراد میتواند مفید باشد. انجام ورزشهای هوازی باعث پمپاژ خون شما می شود که برای قلب، ریه ها، اندام ها و مغزتان مفید است.
“ما اکنون بر اساس یک آزمایش تصادفی و کنترل شده میدانیم که ورزش میتواند افزایش جریان خون در مغز شود، که این مسئله مهم و خوبی است.”
اما صبور باشید. در حالی که ورزش می تواند به سرعت حافظه کوتاه مدت را تقویت کند، محققان خاطر نشان میکنند که برخورداری کامل از مزایای شناختی ورزش ممکن است شش ماه طول بکشد. برای دستیابی به بهترین نتیجه، سعی کنید آن را به یک عادت روزانه تبدیل کنید.