راهنمای مطالعه
- چه اتفاقی رخ داده است؟
- کدام باشگاهها مشارکت دارند؟
- پیامدهای سوپرلیگ اروپا برای لیگ قهرمانان اروپا چه خواهد بود؟
- نحوه برگزاری سوپرلیگ چگونه خواهد بود؟
- آیا سوپرلیگ اروپا انحصاری خواهد بود؟
- ملاک انتخاب باشگاههای موسس چه بوده است؟
- تامین مالی این لیگ از چه محلی خواهد بود؟
- اقدام بعدی چه خواهد بود؟
- آیا لیگ برتر، یوفا، فیفا و سایر نهادها برای توقف اجرای این طرح تلاش خواهند کرد؟
- این طرح تا چه اندازه واقعبینانه است؟
- تبعات این اقدام جنجالی چه خواهد بود؟
آپدیت 1 اردیبهشت 1400 :
به نظر می رسد با جا زدن یکی یکی تیم ها از سوپر لیگ اروپا, این ایده رویایی و بزرگ خیلی زود در حال رنگ باختن است.
نیویورک تایمز گفته خروج بارسلونا و اتلتیکو مادرید از سوپرلیگ اروپا حتمی است.
دیلی تلگراف منتشر کرده هر 6 باشگاه انگلیسی از حضور در سوپرلیگ انصراف دادند!
آندرهآ آنیلی، رییس یوونتوس و یکی از رهبران برجسته سوپر لیگ اروپا در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت: برگزاری سوپر لیگ بدون حضور تیم های انگلیسی غیرممکن است.
فقط 48 ساعت بعد از اعلام رسمی 12 باشگاه بزرگ اروپایی و رسمیت یافتن سوپرلیگ اروپا، حالا همه چیز کنسل شده.
شب گذشته شش باشگاه انگلیسی لیورپول، منچستریونایتد، سیتی، تاتنهام، آرسنال و چلسی انصراف خود را اعلام کردند و ظهر امروز نیز اتلتیکو مادرید و اینتر میلان به این جمع پیوستند تا تنها رئال مادرید، آث میلان، یوونتوس و بارسلونا در سوپرلیگ اروپا باقی بمانند.
باشگاه های ایتالیایی یونتوس و آث میلان نیز به جمع هشت باشگاهی پیوستند که از سوپرلیگ انصراف داده بودند.
سوپرلیگ اروپا: چه اتفاقاتی رخ داده است؟ کدام باشگاهها مشارکت دارند؟ واکنشها چه بوده است؟ نحوه برگزاری آن چگونه است و چه کسانی طرفدار برگزاری آن هستند؟
6 تیم انگلیسی در سوپرلیگ اروپا حضور دارند اما تاکنون چقدر اطلاعات در مورد این اقدام جداییطلبانه داریم.
چه اتفاقی رخ داده است؟
12 باشگاه از میان باشگاههای برتر فوتبال برتر اروپا اعلام کردهاند که برای تاسیس رقابتی جدید در روزهای میانی هفته با نام سوپرلیگ اروپا که توسط «باشگاههای موسس» اداره میشود توافق کردهاند.
این اقدام در واقع مقابله با رقابتهای لیگ قهرمانان اروپاست که توسط اتحادیه فوتبال اروپا (یوفا) برگزار میشود.
کدام باشگاهها مشارکت دارند؟
6 باشگاه بزرگ لیگ برتر انگلیس منچستریونایتد، منچسترسیتی، لیورپول، آرسنال، چلسی و تاتنهام همگی در این پروژه مشارکت دارند.
آث میلان، آرسنال، اتلتیکومادرید، چلسی، بارسلونا، اینترمیلان، یوونتوس، لیورپول، منچسترسیتی، منچستریونایتد، رئال مادرید و تاتنهام به عنوان باشگاههای موسس به این پروژه پیوستهاند.
پیشبینی میشود که سه باشگاه دیگر قبل از شروع فصل نخست سوپرلیگ به آن بپیوندند. به گفته باشگاههای موسس، به محض مهیا شدن امکان برگزاری این لیگ، مسابقات آن آغاز خواهد شد.
بایرن مونیخ و دورتموند دو غول فوتبال آلمان و همچنین پاریسن ژرمن قهرمان فرانسه در این ائتلاف حضور ندارند.
باشگاههای جدایی طلب میگویند: «شکلگیری سوپرلیگ در زمانی اتفاق میافتد که همهگیری جهانی باعث تشدید بیثباتی در مدل اقتصادی جاری فوتبال اروپا شده است. علاوهبراین، سالهاست که باشگاههای موسس سوپرلیگ قصد بهبود کیفیت و شدت رقابتهای اروپایی موجود را در طول هر فصل داشتند. همچنین ایجاد ساختاری جدید را برای باشگاهها و بازیکنان برتر دنبال میکردند تا اینکه بتوانند به صورت منظم با یکدیگر رقابت کنند. همهگیری ویروس کرونا نشان داده است که به چشماندازی استراتژیک و رویکرد تجاری پایدار برای افزایش ارزش و پشتیبانی از منافع کلیت هرم فوتبال اروپا نیاز است.»
باشگاهی همچون منچستریوتایند در صورت قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا صاحب 40 تا 80 میلیون پوند در یک سال خواهد شد. به گفته موسسان سوپرلیگ، اگر منچستریونایتد در این لیگ بازی کند ابتدا چکی به مبلغ 250 تا 300 میلیون پوند دریافت خواهد کرد و در آینده و در هر فصل سه برابر درآمد فعلی شرکت در لیگ قهرمانان اروپا را خواهد داشت. همچنین قرار است بین 200 میلیون تا 250 میلیون پوند از محل حق پخش تلویزیونی عاید باشگاهها شود که آنها میتوانند بخشی از این حق بخش را در شبکههای تلویزیونی متعلق به خود و همچنین در سراسر جهان بفروشند.
پیامدهای سوپرلیگ اروپا برای لیگ قهرمانان اروپا چه خواهد بود؟
اگر سوپرلیگ اروپا برگزار شود، به رقیب مستقیم لیگ قهرمانان اروپا تبدیل خواهد شد و هدف بعدی باشگاههای موسس، جایگزین کردن سوپرلیگ به جای لیگ قهرمانان خواهد بود.
تحولات روز یکشنبه تنها 24 ساعت قبل از جلسه هماندیشی یوفا درباره تغییر نحوه برگزاری لیگ قهرمانان اروپا رخ داد. این اصلاحات در واقع تلاش برای دستیابی به توافق با باشگاههای جدایی طلب به شمار میآمد و قرار بود که بازیهای بیشتری برای آنها در نظر گرفته شود تا اقدام به راهاندازی سوپرلیگ اروپا نکنند.
قرار بود که این اصلاحات از سال 2024 اعمال شود و طبق آن تعداد تیمهای حاضر در لیگ قهرمانان اروپا به 36 تیم افزایش یابد و با تغییر نحوه برگزاری رقابتها تعداد بازیها از 125 مسابقه به 225 مسابقه افزایش یابد.
این اصلاحات بیشتر به نفع باشگاههایی بود که در کانون سوپرلیگ قرار دارند و همچنین قرار بود 4 سهمیه لیگ قهرمانان برای باشگاهها با در نظر گرفتن عملکرد قبلیشان در رقابتهای اروپایی لحاظ شود که اگر احیاناً قادر به راهیابی به لیگ قهرمانان از طریق رقابتهای داخلی خود نشدند بتوانند از این طریق در معتبرترین رویداد فوتبال باشگاهی اروپا حاضر باشند.
اما به نظر میرسد که این اصلاحات و امتیازها برای باشگاههای بزرگ اروپایی کافی نبوده است.
نحوه برگزاری سوپرلیگ چگونه خواهد بود؟
در وبسایت سوپرلیگ آمده است: «سوپرلیگ یک رقابت جدید اروپایی میان 20 تیم برتر اروپا شامل 15 تیم موسس و 5 تیمی است که سالانه با در نظر گرفتن عملکردشان به این لیگ راه مییابند. بازیها در دو گروه 10 تیمی و به صورت رفت و برگشت برگزار خواهد شد. پس از پایان مرحله گروهی، 8 تیم به مرحله حذفی صعود خواهند کرد و رقابتها به صورت رفت و برگشت در 4 هفته پایانی فصل تا مشخص شدن تیم قهرمان ادامه خواهد یافت. این بازیها در روزهای میانی هفته برگزار میشود تا تمام باشگاهها فرصت حضور در لیگهای داخلی خود را داشته باشند.»
باشگاههای حاضر در سوپرلیگ با انتشار بیانهای نحوه برگزاری رقابتها را در سه مرحله تشریح کردهاند:
- 20 تیم شرکت کننده شامل 15 باشگاه موسس و 5 تیم دیگر در هر سال است. مکانیسم صعود این 5 تیم بر اساس عملکردشان در فصل قبل خواهد بود.
- بازیها در اواسط هفته انجام میشود تا همه باشگاهها در رقابتهای داخلی کشورهای خود حضور یابند و تقویم مسابقات داخلی کماکان به صورت سنتی کانون رقابتهای باشگاهی باقی بماند.
- این رقابتها در ماه آگوست در دو گروه 10 تیمی آغاز میشود و مسابقات به صورت رفت و برگشت خواهد بود. در پایان مرحله گروهی 3 تیم برتر هر گروه به صورت خودکار راهی مرحله یک چهارم نهایی میشوند. تیمهای چهارم و پنجم هر گروه برای کسب دو سهمیه باقی مانده به صورت رفت و برگشت بازیهای مرحله پلیآف را انجام خواهند داد. مرحله حذفی تا زمان مشخص شدن دو فینالیست به صورت رفت و برگشت انجام خواهد شد و فینال در اواخر ماه می به صورت تک بازی در زمین بیطرف برگزار میگردد.
آیا سوپرلیگ اروپا انحصاری خواهد بود؟
یکی از نقدهای آنی وارد به ایده سوپرلیگ، که البته نقد اصلی آن نیست، انتخاب تنها 5 تیم از میان 20 تیم حاضر در این رقابتها براساس موفقیت ورزشی است. همانگونه که پیشتر به آن اشاره شد، حضور 15 باشگاه دیگر که از آنها به عنوان باشگاههای موسس یاد میشود در این رقابت تضمین شده است.
ملاک انتخاب باشگاههای موسس چه بوده است؟
آندریا آنگلی، رئیس باشگاه یوونتوس درباره ویژگیهای 12 باشگاه موسس گفت که آنها میلیاردها طرفدار در سراسر جهان و در مجموع 99 قهرمانی در اروپا دارند.
با آنکه باشگاههای بزرگی در میان 12 باشگاه موسس سوپرلیگ حضور دارند اما این 12 تیم موفقترین باشگاههای اروپا به لحاظ تاریخی یا به لحاظ درآمدزایی نیستند یا در حال حاضر بهترین عملکرد را در میان تیمهای باشگاهی اروپا ندارند.
تامین مالی این لیگ از چه محلی خواهد بود؟
بانک آمریکایی JP Morgan متعهد به پرداخت 5 میلیارد دلار شده است.
باشگاههای جدایی طلب در بیانیه خود اعلام کردهاند که «باشگاههای موسس 3.5 میلیارد یورو بابت پشتیبانی از برنامههای سرمایهگذاری زیرساخت خود و مقابله با اثرات همهگیری بیماری کووید دریافت خواهند کرد.»
اقدام بعدی چه خواهد بود؟
باشگاههای موسس میگویند که امیدوار به مذاکره با یوفا و فیفا برای همکاری مشترک جهت دستیابی به بهترین خروجی برای سوپرلیگ جدید و در کل فوتبال هستند.
آیا لیگ برتر، یوفا، فیفا و سایر نهادها برای توقف اجرای این طرح تلاش خواهند کرد؟
لیگ برتر روز سهشنبه جلسهای مجازی بدون حضور 6 باشگاه جداییطلب برگزار کرد که ریاست این جلسه برعهده ریچارد مسترز مدیرعامل لیگ برتر بود.
در صبح همانروز، باشگاه اورتون در بیانیهای اقدام 6 باشگاه جداییطلب انگلیسی را «خودخواهی مضحک» نامید و برخی از باشگاههای دیگر نیز نارضایتی خود را در قالب بیانیه یا از طریق شبکههای اجتماعی ابراز کردند.
الکساندر چفرین، رئیس یوفا از ایده سوپرلیگ اروپا و 12 باشگاه دخیل در آن به شدت انتقاد کرد و طرح آنها را «شرمآور» و «پرتاب آب دهان به صورت عاشقان فوتبال» نامید.
رئیس یوفا همچنین تایید کرد هر بازیکنی که در سوپرلیگ اروپا حضور یابد از حضور در جام جهانی و جام ملتهای اروپا محروم خواهد شد که محرومیت آخر به صورت آنی اعمال میشود.
فیفا و اتحادیه باشگاههای اروپایی (ECA) نیز از ایجاد رقابتی جداییطلب انتقاد کردهاند.
از سوی دیگر بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس قول داده که تمام تلاش خود را برای جلوگیری از برگزاری سوپرلیگ اروپا بکار ببندد در حالیکه یکی از اعضای هیات مدیره 6 باشگاه بزرگ اروپایی میگوید که «جنگ هستهای» در فوتبال شکل گرفته است.
این طرح تا چه اندازه واقعبینانه است؟
این طرح در آینده فوتبال انگلیس و اروپا بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
قبلاً هم شاهده چنین طرحهایی بودهایم، از جمله «تصویر پروژه بزرگ»، اما آنچه اینبار این طرح را با طرحهای قبلی متفاوت کرده سطح برنامهریزی است.
واکنش شدید و خشمگین لیگ برتر، یوفا و سایر لیگهای اروپایی نشان دهنده شدت تهدید این طرح برای تمامیت لیگهای داخلی و لیگهای اروپایی است.
باشگاهها برای پیوستن به لیگ جداییطلب و غیرمجاز نیاز به تاییدیه اتحادیهها/فدراسیونهای خود دارند.
ریچارد مسترز، مدیرعامل لیگ برتر به هر 20 باشگاه لیگ برتری اعلام کرده است که «سناریویی برای اعطای چنین مجوزی را متصور نیست».
تبعات این اقدام جنجالی چه خواهد بود؟
بسیار زیاد و شدید. طبق قانون L.9 لیگ برتر که هر 20 باشگاه زیر آنرا امضاء کردهاند، باشگاههایی که قصد شرکت در هر مسابقهای (به جز رقابتهای لیگ قهرمانان اروپا، لیگ اروپا، جام حذفی انگلیس، جام خیریه انگلیس، جام اتحادیه انگلیس یا هر گونه رقابتی که از سوی اتحادیه یا فدراسیون فوتبال کشورها تحریم شده باشد) را داشته باشند باید «تاییدیه کتبی هیات مدیره» را ارائه دهند.
هر بازیکنی که باشگاهش در در رقابتی غیرمجاز شرکت کنند با محرومیت از حضور در رقابتهای تحت نظر یوفا و فیفا از جمله جام ملتهای اروپا و جام جهانی مواجه خواهد شد.
فیفا در ماه ژانویه اعلام کرد، لیگ جداییطلب را به رسمیت نخواهد شناخت و هر بازیکن یا باشگاهی که در چنین رقابتی شرکت کند مجاز به شرکت در رقابتهای تحت نظر فیفا و کنفدراسیونهای آن نخواهد بود.