یک از بزرگترین موانع برای آغاز یوگا، انتخاب سبکی است که می خواهید انجام دهید. این انتخاب باعث سردرگمی مبتدیان میشود چون نام سبک ها و گزینه های موجود بسیار متنوع است. در حالیکه تمام انواع یوگا از حرکات فیزیکی یکسان استفاده میکنند اما هر یک روی مورد خاصی تاکید دارند. در این مقاله به تفاوت سبک های مختلف یوگا میپردازیم تا تصمیم بگیرید که کدامیک برای شما بیشترین جذابیت را دارند.
بدیهی است که بهترین روش برای یوگا کردن شرکت در کلاس ویژه است. اگر باشگاه یوگا شهر شما مشخص نکرده که کدام کلاس ها مناسب مبتدیان است از کارکنان آن سوال کنید که کدامیک از کلاس های موجود مناسب یک فرد مبتدی است. همچنین اگر می خواهید با تماشای ویدیو های آنلاین یوگا کنید به دنبال ویدیو هایی باشید که در سطح مبتدی است.
همچنین با توجه به فواید انجام منظم یوگا، حتی اگر در ابتدا نسبت به این ورزش حس خوبی پیدا نکردید، قبل از اینکه به طور کامل آنرا کنار بگذارید، در چندین کلاس در سبک های مختلف شرکت کنید و بعد تصمیم نهایی خود را بگیرید.
انواع یوگا کدامند؟
شما قادر به شناسایی بهترین سبک یوگای خود یا شخصیت یوگایی خود هستید تا ببینید کدامیک از سبکهای زیر مناسبتان است. سبکهای مختلفی برای انتخاب وجود دارد اما گسترده بودن آنها نباید شما را بترساند. ابتدا در کلاس مبتدی سبک مورد نظر شرکت کنید و اگر خوشتان نیامد بعد قلم قرمز روی آن سبک بکشید.
وقتی میخواهید تعیین کنید کدام یک از انواع یوگا برای شما بهترین است، به یاد داشته باشید که هیچ سبک یوگا درست یا غلطی وجود ندارد – فقط یک سبک ممکن است در این لحظه برای شما مناسب نباشد.
«بکرام یا آیینگر ممکن است برای شما جذاب باشد، اگر فردی بسیار دقیق هستید. اگر بیشتر روحیه آزاد دارید، وینیاسا یا اریال یوگا ممکن است سرگرم کننده باشد. کلاسی را پیدا کنید که شما را برای رفتن هیجان زده کند.»
پس کدام یک شما را هیجان زده می کند؟ راهنمای ما در مورد انواع متداول یوگا می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که آیا بیشتر در یک نوع خلق و خوی یوگای رستوریتیو یا یوگای احیاگر هستید یا یوگای قدرتی یا هر چیزی در این بین.
1. هاتا
هاتا یک اصطلاح کلی است که دربرگیرنده هر سبکی از یوگاست. در زبان معاصر یوگا، هاتا به معنی تمرین آهسته و آرام است. کلاسهای هاتا اغلب نقطه آغاز خوبی برای یوگا کردن است چون ورزشکار را بسیار آرام با حرکت اصلی یوگا آشنا میکنند.
2. جریان وینیاسا
وینیاسا نیز مانند هاتا، واژهای کلی برای تشریح سبکهای مختلف و متعدد کلاسهاست. وینیاسا سبک شدیدتری از یوگاست که شامل یک سری از حرکات به نام سلام بر خورشید است که در آن هر حرکت منطبق بر تنفس است.
کلاس وینیاسا با تعدادی حرکت سلام بر خورشید برای گرم کردن بدن جهت کششهای شدیدتر که در پایان کلاس انجام میشود، آغاز میگردد. وینیاسا را یک جریان میخوانند چون در آن حرکت مستمر از حرکتی به حرکت دیگر وجود دارد.
3. آنوسارا
موسس این سبک یوگا جان فرند در سال 1997 بود. در آنوسارا، تاکید موکد روی همترازی فیزیکی و فلسفه مثبت مبتنی بر اعتقاد به خوبی ذاتی تمام موجودات است که با هم ترکیب میشوند. کلاسهای این سبک یوگا معمولاً شاد و در دسترس هستند که تمرکز آن اغلب روی گشایش قلب است.
متاسفانه فرند دیگر ارتباطی با آنوسارا، به دلیل مسائل شخصی، ندارد. آنوسارا در حال حاضر مدرسه یوگای استاد محور است و فرند سبکی جدیدی از یوگا به نام Sridaiva را تاسیس کرده است.
4. آشتانگا
این سبک از انواع یوگا در دهه 1960 توسط پتابی جویس تاسیس شد و سبکی جاری، پرفشار و سریع از یوگاست. در این یوگا یک سری حرکات با ترتیب مشخص انجام میشود و این ترتیب بدون تغییر است. برای انجام آن باید از قدرت بدنی بالا برخوردار بود چون حرکت مستمر و مداوم از یک حرکت به حرکت بعدی وجود دارد و تاکید آن بر تمرین روزانه است.
آشتانگا یکی از نخستین سبکهای یوگا بود که توسط تعداد زیادی از شاگردان غربی به کار گرفته شد و در تکامل یوگا طی 30 سال اخیر بسیار تاثیرگذار بوده است.
5. وینیاسای قدرتی بپتیست
بارون بپتیست مبتکر یوگای قدرتی است که در مورد سبکهای مختلف و متعدد یوگا، هنرهای رزمی و مراقبه مطالعات بسیاری انجام داد سپس سبک یوگای منحصربفرد خود را که وینیاسای قدرتی بپتیست نام دارد ارائه کرد.
سبک او مبتنی بر 5 اصل است: وینیاسا، یوجی پرانایاما، گرما، اودیانا باندها و دریشتی است. کلاسهای این سبک که در اتاق گرم برگزار میشوند معمولاً پرفشار هستند و عرق ورزشکار را در میآورند.
6. بیکرام/ یوگای داغ
موسس یوگای داغ، بیکرام چودهوری بود که نام وی تداعیگر برگزاری کلاسهای یوگا در اتاق 35 تا 40 درجه است. گرمای محیط باعث آزاد شدن عضلات گرفته و تعریق میشود که نوعی پاکسازی بدن است. در سبک بیکرام، از 26 حرکت استفاده میشود که البته همه کلاسها از این حرکات استفاده نمیکنند.
7. یوگای CorePower
یوگای CorePower مجموعه باشگاه های زنجیرهای یوگا است که در سال 2002 در دنور تاسیس شد. این برند به سرعت در سراسر آمریکا در حال رشد است. در این باشگاه های لوکس مربیان به صورت مستمر اعضا را راهنمایی میکنند و به همین دلیل خرید عضویت آن مفید خواهد بود.
8. آینگار
این سبک یوگا مبنتی بر آموزههای استاد یوگا با همین نام است. سبک آینگار یعنی قرار دادن بدن در بهترین حالت همترازی که برای تحقق این هدف از وسایلی همچون پتو، آجر و بند یوگا استفاده میشود.
تمرینات آینگار معمولاً مبتنی بر ماندن در حرکات برای مدت زمان طولانی به جای حرکت سریع از یک حرکت به حرکت دیگر است (بر خلاف کلاس جریان). آینگار نقش مهمی در توسعه آساناهای یوگای مدرن داشته است.
9. جیواموکتی
این سبک از انواع یوگا در دهه 1980 در یکی از معروفترین باشگاههای یوگا در نیویورک پا به عرصه وجود گذاشت. دیوید لایف و شرون گانون موسسان جیواموکتی، این سبک را با تلفیق یوگای آشتانگا با شعار، مراقبه و آموزههای معنوی خلق کردند. آنها مربیان بسیاری تربیتی کرده و این سبک یوگا را در باشگاههای یوگا و بدنسازی آمریکا و اروپا ترویج کردهاند.
کلاسهای جیواموکتی فشار زیادی به ورزشکار وارد میکنند و اغلب مربی کلاس یک موضوع معنوی برای آن در نظر میگیرد.
10. فارست
یوگای فارست روشی است که توسط آنا فارست تدریس میشود و مقر آن در سانتا مونیکای کالیفرنیاست. در این نوع یوگا آساناهای طاقت فرسا به صورت پیاپی انجام میشوند که هدف از اجرای آن تقویت و تصفیه بدن و آزادسازی عواصف و دردهای سرکوب شده با هدف تسکین و بهبود زخمهای فیزیک و عاطفی است. اگر قصد انجام این سبک از یوگا را دارید باید انتظار تمرینات پرفشار را داشته باشید که تاکید این تمرینات روی تقویت عضلات شکم، وارونگی و تنفس عمیق است.
زیرانداز یوگا وکس اسپورت مدل Master ضخامت 10 میلی متر
11. کریپالو
کریپالو هم یک سبک از یوگاست و هم یک آسایشگاه در استاک بریج ماساچوست. تاکید کریپالو روی مراقبه، درمان فیزیکی و تحول معنوی است که در زندگی روزمره جای میشود. در این سبک هر فردی یوگا را در حد توان خود انجام میدهد و مفید برای افرادی است که به دلیل سن، وزن، بیماری یا مصدومیت، محدودیت حرکت دارند.
12. کُندالینی
تاکید در یوگای کندالینی روی تنفس همراه با حرکات فیزیکی است که هدفش آزادسازی انرژی در پایین تنه و اجازه حرکت رو به بالای آن از درون چاکراهاست.
در همه آساناها از کنترل تنفس استفاده میشود اما در کندالینی، شناسایی اثرات تنفس (که آنرا پرانا مینامند و به معنی انرژی است) روی پاسچرها ضروری است. نام دیگر حرکات کندالینی، «کریاس» است.
13. اینتگرال
اینتگرال سبک آرام یوگای هاتاست که مبتنی بر ایدهها و اصول «سری سوآمی ساتچیدداناندا» است که تلاش کرد به پیروان خود دستورالعملهایی در مورد چگونگی بهبود زندگیشان ارائه کند. هدف وی، تلفیق جسم، ذهن و روح بود و کلاسهای این سبک از یوگا شامل پرانایاما، شعار و مراقبه هستند.
14. موکشا/مودو
یوگای داغ موکشا در سال 2004 در کانادا تاسیس شد. در سال 2013، نام باشگاههای این سبک یوگا در آمریکا به مودو تغییر یافت. در هر دو سبک، 45 حرکت در اتاق گرم انجام میشود. انتظار میرود که این باشگاهها پایبند به دغدغههای زیست محیطی و استانداردهای نظافت باشند و حس تعلق به جامعه را برای شاگردان خود بوجود آورند.
15. یوگای قدرتی
در اواسط دهه 1990، چندین مربی سرشناس یوگا که در مکتب یوگای سنتی یوگا آموزش دیده بودند در پی راههایی بودند تا افرادی بیشتری به یوگای جریان دسترسی داشته باشند. در نتیجه کلاسهایی که با این هدف ایجاد شد یوگای قدرتی نام گرفت.
در ابتدا، یوگای قدرتی در واقع برگرفته از یوگای پرفشار آشتانگا بود اما بعداً مربیان اجازه یافتند که حرکات جایگزین در نظر بگیرند. کلاسهای یوگای قدرتی معاصر در واقع جریان وینیاسای شدید هستند.
16. ترمیمی
یوگای ترمیمی یکی دیگر از انواع یوگا است که از وسایل برای حمایت از بدن هنگام ریلکس کردن در حرکات مختلف برای چندین دقیقه استفاده میکند. ایده این یوگا، ماندن کافی در هر حرکت به منطور کشش غیرفعال است. خم به جلو در حالت نشسته، قوس کمر به حالت خوابیده و چرخشها برخی از نمونه حرکاتی هستند که با استفاده از وسایلی مانند پتو و بالش یوگا میتوان آنها را به حرکات ترمیمی تبدیل کرد.
17. شیواناندا
نخستین مرکز شیواناندا یوگا در سال 1959 توسط سوامی ویشنو دواناندا، یکی از پیروان سوامی شیواناندا تاسیس شد. در حال حاضر در بیش از 80 نقطه از جهان چنین مراکزی به چشم میخورند از جمله در چندین معبد. یوگای شیواناندا مبتنی بر 5 اصل است از جمله انجام آسانا، پرانایاما و مراقبه. در قلب این سبک، مهارت در انجام 12 حرکت برگزیده وجود دارد.
18. سری دیوی
پس از ترک یوگای آنوسارا در سال 2012، جان فرند شروع به ابداع سری دیوی به همراه دسی اسپرینگر مالک باشگاه کلارادو کرد. در این سبک یک سیستم همترازی جدید عرضه می شوند که Bowspring نام دارد. این نوع یوگا بسیار متفاوت از سایر سبک های یوگاست جون در بیشتر حرکات زانوها خم هستند و لگن همواره به سمت جلو خم است تا انحنای ستون فقرات را حفظ کند. طرفداران این نوع یوگا میگویند که در این همترازی، منبع جدیدی از قدرت را پیدا کرده اند.
19. وینی یوگا
وینی یوگا اصطلاحی است که توسط دسیکاچار به منظور تشریح فرضیه ای که پدرش، کریشناماچاریا در اواخر عمرش ارائه کرد مورد استفاده قرار گرفت. این سبک یوگا مبتنی بر رویکرد شخصی در آموزش یوگا به هر شاگرد است و طبق آن تمریناتی متناسب با سن و همچنین شرایط سلامتی هر نظر گرفته می شود. حتی در کلاسهای گروهی نیز از وینی یوگا برای تامین نیازهای مشخص هر یک از اعضای کلاس استفاده می شود.
20. یین یوگا
یین یوگا توسط پل گرایلی اختراع شد و هدفش کشش بافتهای پیوندی بدن به خصوص در اطراف مفاصل است. برای انجام این کار، باید در حرکات مشخصی برای چند دقیقه بمانید. گرایلی با اختراع این سبک یوگا قصد آمادهسازی بدن برای نشستن در مراقبههای طولانی و استفاده از آن به عنوان نقطه مقابل سبکهای دینامیک و شدید یوگای حرکت محور است.
بهترین سبک یوگا برای مبتدیها
به جز کلاس هایی که با عنوان «یوگای مبتدیان» عرضه میشوند، به طور کلی، کلاسها «هاتا» شامل حرکتهای آرام و متفکرانه هستند که روی حرکات اصلی تمرکز میکنند که مناسب مبتدیان است. البته مهم است که بدانید واژه «هاتا» در واقع اصطلاحی عمومی برای انواع یوگای حرکت محور است. در آمریکا، تقریباً تمام کلاسهای یوگا از نظر فنی، هاتا هستند پس حتماً قبل از شرکت در این کلاس ها از مربیان در مورد حرکاتی که قرار است در کلاس با آنها مواجه شوید سوال کنید.
کلاس های وینیاسا به شدت پرطرفدارند اما حرکات آن سریعتر است که ممکن است برای مبتدیانی که با حرکت اصلی آشنا نیستند گمراه کننده باشد. اگر قصد دارید کلاس وینیاسا را امتحان کنید حتماً در سطح مبتدی آن شرکت نمایید.
و نکته آخر اینکه یوگای آینگار سبکی از یوگاست که به شدت روی هم ترازی صحیح متمرکز است. این سبک یوگا برای افرادی مفید است که مصدومیت دارند یا میخواهند زمان اضافیتر روی انجام صحیح و بسیار دقیق هر حرکت صرف کنند. در این نوع یوگا مربی راهنمایی های زیادی به شاگردان میدهد که برای مبتدیان بسیار مفید است.
به خاطر داشته باشید که هر سبکی از یوگا برای مبتدیان مناسب است به شرطی که ورزشکار تازه کار در کلاس مبتدی آن سبک شرکت کند، پس اگر باشگاه شهر شما یوگای یین یا جنگل ارائه میکند مجازید که آنرا امتحان کنید. تنها نکته ای که باید مد نظر داشته باشید مطلع کردن مربی از تازه کار بودنتان است. اگر چنین کاری را انجام دهید، او حواسش در کلاس به شما خواهد بود و بیشتر راهنمایتان خواهد کرد.
پرسشهای متداول
محبوب ترین سبک یوگا کدام است؟
هاتا یوگا
هاتا یوگا محبوب ترین است و در اکثر باشگاه ها آموزش می شود. تمام جنبه های سنتی یوگا مانند آگاهی بدن، تنفس و مدیتیشن را پوشش می دهد. این نوع یوگا برای افرادی که برای اولین بار شروع میکنند ایدهآل است، زیرا وضعیت های عمومی بدن پایه هستند و کلاس بهصورت آهسته پیش میرود.
چند نوع یوگا وجود دارد؟
شش شاخه یوگا وجود دارد. هر شاخه نشان دهنده تمرکز و مجموعه ای از ویژگی های متفاوت است. هاتا یوگا، راجا یوگا، کارما یوگا، یوگا باکتی، یوگا جانانا و یوگا تانترا.
امیدواریم این مطلب برای آشنایی با انواع یوگا به شما کمک کرده باشد. در مطلب بهترین لوازم یوگا در خانه هم می توانید اطلاعات خوبی درباره راهنمای خرید وسایل یوگا به دست بیاورید. اگر سوالی دارید می توانید از طریق فرم ارسال دیدگاه آن را با ما در میان بگذارید.
منابع: Different types of yoga – motives across different types of yoga participants